І.М. Шевченко,
вчитель початкових класів
СЗШ І-ІІІ ступенів №7
Світловодської міської ради
Кіровоградської області
ЗДОРОВ’Я І
ХАРЧУВАННЯ
(урок з основ здоров’я для учнів 2 класу)
Мета: розширити уявлення учнів про їжу
та її значення для людського організму;навчити вибирати корисну для здоров’я
їжу;познайомити з роллю вітамінів в нормальній роботі людського організму; виховувати свідоме відношення до свого
здоров’я.
Обладнання:сигнальні картки для організації
взаємо-зворотного зв’язку,комп’ютер,проектор або телевізор для демонстрації
презентації «Корисні та шкідливі
продукти»( слайди презентації можна замінити
демонстраційною наочністю з теми),Основи
здоров’я: Підручник для 2-го
кл./І.Д.Бех,Т.В.Воронцова,В.С.Пономаренко,С.В.Страшко.-К.: «Алатон»,2012, Діптан
Н.В. Основи здоров’я.2 клас:робочий зошит.
Тип уроку: комбінований
ІІ.Актуалізація
опорних знань.
1.Бесіда.
- Давайтепригадаємо урок природознавства і назвемо живі організми.(Рослини,
тварини, люди )
- А що необхідно для життя і розвитку живих організмів?(Повітря,
світло,тепло, поживні речовини)
- А для чого людина вживає їжу?(Щоб жити ,рости,
розвиватися)
- Прочитайте вислів, який належить давньогрецькому
філософу Сократу.
( Вислів написаний на дошці)
«Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того,
щоб жити»
- Як ви розумієте цей вислів?
ІІІ. Оголошення
теми та завдань уроку
- Сьогодні на уроці ми з’ясуємо
для чого людина їсть,чи всі продукти, які ми вживаємося є корисними, навчимося вибирати їх серед багатьох інших .
ІV. Опрацювання нового матеріалу.
1. Бесіда
- Ми вже з’ясували, що їжа потрібна людині для життя.А що саме вона дає для життя? (Силу,
енергію, ріст,тепло)
- А чи знаєте ви , що людина без їжі може прожити 30-40
діб, а без води лише тиждень. Протягом життя людина з’їдає близько 50 тон(1тона= 1000кг) їжі.В
цілому на процес харчування вона витрачає3,5 роки.
- А що саме ви любите їсти?(Діти називають улюблені
страви ,вчитель записує їх на дошці)
- Як ви гадаєте,чи всі ці
страви є корисними для здоров’я?(Ні)
Отже,щоб бути здоровим не достатньо їсти тільки те,що
любиш,коли захочеш і скільки хочеш.
2. Робота з малюнками( Підручник с.38)
- З яких казок ці малюнки?
- Як звуть казкових персонажів?
- Хто з них має надмірну вагу?
- Як ви думаєте чому?
3. Небезпека « швидкоі
їжі».
- Як ви гадаєте яку їжу називають
швидкою? (Діти висловлюють свої припущення)
- Прочитаємо про це
в підручнику.(Читання з обговоренням статті на с.39)
4. Робота в парах.
- Розгляньте малюнок на с.39 підручника.
- Що ви можете порадити Богдану?
Ф і
з к у
л ь т
х в и
л и н
к а
5. Корисна їжа
- Діти,а що корисно їсти?(Відповіді дітей)
- Дітямвашоговікуїжапотрібна
для того, щобростиміцними і здоровими. Ми споживаєморізніпродукти. Одні з них
отримуємо з поля, городу, саду. їжа, приготована з таких продуктів, називається
«рослинною». Іншіпродукти нам даютьтварини — молоко, сир, масло, яйця, м'ясо.
їжа, приготованаіз них, називається «тваринною». Їжатваринна
і рослинна — різноманітнаїжа.
Розв’язування кросворду(зошит с.16)
- Всі ці продукти містять вітаміни. Вітаміни(лат. vita-життя)-це поживні речовини,які
потрібні для нормальної роботи організму людини і гарного самопочуття. Вітаміни
містяться не лише в овочах та фруктах,а й в інших продуктах. Різні вітаміни
містяться в яловичині,печінці,крупах,яєчних жовтках,макаронах, рибі,рослинних
оліях,молоці.
6. Читання вірша Лесі Вознюк « Де ховаються вітаміни?
7. Гра «Хто більше знає назв овочів та фруктів»
(Учні класу об’єднуються в дві команди. По черзі
називають назви овочів та фруктів(повторюватися не можна). Виграє команда,яка
закінчить останньою.
8. Практична робота. Обираємо корисні для здоров’я
продукти.
(Вчитель демонструє малюнки різних продуктів, а учні за
допомогою сигнальних карток зеленого,червоного та жовтого кольорів показують до якої категорії належить продукт.
Зелений колір-корисна їжа,жовтий колір-їж нечасто і потроху,червоний
колір-обережно, шкідливо.)
9. Робота в зошиті(с.16,17)
- Познач правила харчування,яких ти дотримуєшся. Зроби
висновок,чи правильно ти харчуєшся.
- Обведи зеленою лінією корисні продукти.
V. Підсумок уроку.
— Для чого ми вживаємоїжу?
— Яка їжаналежитьдоздорової і
корисної?
- Що шкідливо їсти?
- Навіщо нам це знати?
VI. Домашнє завдання
Разом з батьками виконати в зошиті завдання на с.17.
Немає коментарів:
Дописати коментар